Ätstörningar

Blått regnmoln

Att ha en ätstörning kan innebära att du tänker mycket på mat, din kropp och/eller träning. Det kan påverka både din fysiska och psykiska hälsa negativt. Ätstörningar syns inte alltid och i vissa fall kan det vara väldigt svårt att veta om man har en ätstörning eller inte.

Vad är en ätstörning?

Enligt 1177.se kan tecken på en ätstörning vara:

  • Du blir mer och med fixerad vid mat och vikt

  • Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam

  • Du äter stora mängder ”onyttig” mat när du är ensam

  • Du har ett behov/gör av med det du har ätit genom till exempel kräkningar eller träning

  • Du tränar överdrivet mycket och får ångest när du inte tränar

  • Du har en kritisk syn på din kropp

  • Du måste äta mat på ett visst sätt, annars får du ångest

Du vill, Du kan och du vågar - en text av Maja frick, Tjejjouren i lund

Vi lever i ett ätstört samhälle idag, men jag vet ändå att det går att bli frisk. Det går att leva precis så som du vill, även om samhället säger annat. Det jag ångrar mest är att jag förnekade min sjukdom och min rätt till att få hjälp. Det har tagit mig nästan åtta år att förstå att jag också har rätten att få vård, att få ta plats och att få bli frisk. Jag önskar att jag hade börjat min resa mot ett friskt liv där jag var för nästan åtta år sedan. Dessa år är inte bortslösade, men de kunde ha varit så mycket bättre och jag kunde ha varit mycket mer levande under åren. Mitt bästa och främsta råd till dig som har en ätstörning (i vilket stadie du än är i) är att börja din resa mot det friska där du är just nu, inte där din ätstörning vill att du ska vara. För din ätstörning kommer aldrig att säga: ”Okej, nu är det dags, nu kan du börja bli frisk”. 


Vart du än är i din ätstörning så är det dags att börja din resa tillbaka till livet nu. Det är aldrig för tidigt, eller för sent heller, att börja jobba mot ett friskt liv. Alla kan göra det, alla har rätt till hjälp och alla förtjänar att bli friska. Vänta inte tills du är ”sjuk nog”, för jag lovar dig att det finns inget i ätstörningarnas värld som heter ”sjuk nog”. Enligt ätstörningar kommer det alltid finnas någon som är sjukare än dig. Det kommer alltid finnas någonting som ätstörningen säger att du ska uppnå innan du kan börja bli frisk. Det är bara du som kan bestämma om du ska bli frisk eller inte. Du kan få mycket hjälp och stöd, men beslutet är det bara du som kan göra. Styrkan, modet och viljan som krävs att bli frisk har du, det är jag säker på. 


När jag själv var sjuk märkte jag att jag inspirerades och motiverades mest av att se fördelar och nackdelar med att bli frisk. Jag började följa många på Instagram som jag märkte var genuint friska och som inte ersatte ett kontrollbehov med ett annat. Jag har försökt att bli frisk så många gånger, men alltid fallit tillbaka till ätstörningen och dess falska trygghet. Men den senaste och sista gången jag försökte gjorde jag verkligen allt jag kunde. Jag hade en annan inställning till livet och till min rättighet att få ta plats. Tyvärr är det svårt för mig att säga vad du ska göra eller hur du ska tänka för att komma till den insikten. Jag önskar innerligt att jag kunde det för jag vet att det hade hjälpt så många att bli friska fortare. Men jag kan lova dig att det går, det går att inse sin rätt till att bli frisk och att du förtjänar att må bra. Alla kan bli friska och det finns hjälp att få. Du behöver inte vänta tills du blir sjukare för att få hjälp. Sök hjälp så fort som möjligt, även om du känner att du ”bara är lite sjuk”. 


Men tillbaka till för-och nackdelar med att bli frisk nu. Det finns så otroligt många olika delar av detta och det är olika för varje person. Men jag själv och många andra vet att vi delar bland annat dessa fördelar:

  • Du räddar dig själv från att fysiskt och psykiskt skadas av pågående undernäring

  • Din hjärna kan kopplas om igen till att tänka friska tankar och se till att nerver i din kropp inte blir mer förstörda

  • Du ger dig själv en framtid utan en besatthet av mat och vikt

  • Du gör ditt framtida jag stolt

  • Du får chansen att uppleva ett långsiktigt liv och inte bara den kortsiktiga tillfredsställelsen av att göra ätstörda beteenden


Om du är som mig och vill sätta allt i perspektiv och tänker att om det finns fördelar så finns det också nackdelar, så ska jag ge några nackdelar (vilket det egentligen inte finns) också:

  • Din ätstörning kommer att försöka övertyga dig om att du inte är ”sjuk nog” än 

  • Du kommer att behöva gå igenom den temporära ångesten och obekvämligheten som kommer när du utmanar ätstörningen regelbundet

Vi alla är olika och ätstörningen har blommat olika och olika mycket hos alla. Din ätstörning kommer alltid hitta någon som är sjukare än dig, men det är en lögn. Den kommer hitta någon anledning till att inte börja din resa mot det friska nu. Det där perfekta tillfället kommer aldrig att komma. Det finns inga bra eller dåliga tillfällen för att bli frisk, inte för att bli sjuk heller. Därför är det lika bra att börja nu, det kommer inte att hjälpa dig att vänta. För om du väntar kan du vänta hur länge som helst. Det handlar om att du behöver ta kontrollen över ditt liv och lita på din egen kropp. 


Det finns ingen skala på hur sjuk man är eller hur man kan mäta det. Har man ätstörda tankar som påverkar en vardag så har man en ätstörning och är sjuk. Det spelar ingen roll om du har haft dessa tankar och beteenden i en dag eller i ett helt liv. Du är sjuk och förtjänar att få hjälp, punkt slut. Jag önskar att jag kunde hjälpa var och en som lever med denna sjukdom, att jag kunde knäppa med fingrarna så var allting bra. Jag kan försöka så mycket jag bara kan, men tyvärr fungerar det inte så. Men det är du själv som behöver bestämma dig, våga och faktiskt göra det. Jag har missat så många år av att tänka att jag tar tag i mitt tillfrisknande sen. Gör inte som mig, för det kommer inte att bli lättare ju längre du väntar, tvärtom. Du är fantastisk och förtjänar att leva ett liv som du vill leva. Du förtjänar att få vara fri och att kunna vara med de du älskar. Ta hand om dig och våga. Det är svårt, men det går. Du är inte din sjukdom, dina tankar eller dina beteenden. Du är dig själv och hur häftigt är inte det?

Text av Maja Frick, Tjejjouren i Lund