Självkänsla och självförtroende

Blått regnmoln

Självkänsla och självförtroende är två olika ord som handlar om vad du tycker och tänker om dig själv. Självkänsla och självförtroende handlar om att tro att du kan lyckas och klara av saker, men också hur du kan hantera misslyckanden och när det inte riktigt gick som du tänkt dig. Båda orden är viktiga och hänger ihop, men det har lite olika betydelse. Här nedan kommer en kort beskrivning om hur vi tänker om dessa ord.      

Självförtroende - tankar om vad jag klarar av

Självförtroende kan beskrivas som tankar om vad jag tror att jag klarar av. Har du ett gott självförtroende så tror du att du kan klara av en aktivitet och få ett resultat du känner dig nöjd och stolt över. Du kan känna dig motiverad och glad inför att prova denna aktivitet. Du kan även bli positivt inställd till att prova nya aktiviteter. 

Har du istället dåligt självförtroende tror du att aktiviteten inte alls kommer gå bra och du kan även känna dig missnöjd över hur aktiviteten gick. Du har mindre lust till att pröva nya saker och kan vara negativt inställd till att försöka igen med det du inte tyckte gick bra. 

Du kanske har högt självförtroende i vissa aktiviteter du ha erfarenhet av, men lägre självförtroende i aktiviteter du aldrig gjort förut. Det är vanligt att ens självförtroende kan variera i olika sammanhang. 

Självkänsla - tankar om vem jag är

Självkänsla kan beskrivas som tankar om vem jag är. Hur du beskriver och tänker om dig själv. En bra självkänsla kan beskrivas som att du accepterar och tycker om dig själv precis där du är just nu. Att du alltid behåller ditt eget värde även om du inte lyckas med det du tänkt dig. Du har förståelse för att ibland gör du fel och kan vara snäll mot dig själv när du stöter på motgångar eller misslyckanden. En god självkänsla gör att du känner dig trygg att utforska din omgivning och skapar positiv framtidstro. 

Har du istället en dålig självkänsla är du ofta kritisk och hård mot dig själv. Du kan ha en negativ självbild och ställa höga krav på dig själv. Du kan tro att andra är bättre än dig och att du inte är lika mycket värd i jämförelse med andra i din omgivning. Det är också vanligt att du blir väldigt kritisk gentemot din prestation och strävar efter att vara perfekt även när det inte krävs eller behövs. Om du har en låg självkänsla bygger du även upp ett lågt självförtroende i olika situationer. Det kan leda till annan psykisk ohälsa till exempel depression och ångest. 

Vad kan det bero på? 

För oss människor är det viktigt att känna sig trygga och uppskattade i vår omgivning. Att du får vara i en miljö där du tillåts utforska din omgivning och pröva dig fram utan rädsla för att göra fel. En plats där du blir lyssnad och respekterad för den du är. En miljö där du tillåts göra fel ibland och inte känner oro för vad andra ska tycka och tänka om dig. Dessa delar kan liknas vid grundstenar för att utveckla en god självkänsla och läggs när du är barn och ungdom. Ifall du inte får dessa behov tillgodosedda kan du istället utveckla en låg självkänsla. Vad som är viktigt att tänka på är att du alltid kan öva upp din självkänsla. 

Hur stärker jag min självkänsla?

Det är många barn och vuxna som lider av en dålig självkänsla som kan begränsa dem i deras vardag. Det är därför viktigt att försöka stärka sin självkänsla. 

Men hur gör du det? Precis som vilken träning som helst är det viktigt att du övar ofta och tränar upp din självkänsla. Om man stöter på motgångar i livet är det vanligt att självkänslan kan sjunka och du kan börja tänka negativa tankar om dig själv. Då är det viktigt att ha dessa tankar i sitt bagage. 

  • Är man ung är det vanligt att man jämför sig med andra i sin närhet. Försök att inte jämföra dig för mycket med dina vänner och bekanta. Alla omkring dig kan ha svåra saker de går igenom som inte syns och flera kanske är avundsjuka på något som just du har.

  • Umgås med personer som gör dig glad och stolt över den du är. Följ konton på sociala medier (exempelvis Facebook och Instagram) som får dig att känna dig glad och stolt över den du är och det du kan. 

  •  Våga säga nej till det du inte vill göra och det du tycker känns fel. Avfölj människor på sociala medier som får dig att tänka negativa tankar om dig själv. 

  • Öva på att säga ja till det du vill göra, även om det kanske känns läskigt eller svårt. 

  • Var snäll mot dig själv. Se dig själv och din kropp som din bästa vän. Skulle du inte sagt det till din vän så ska du inte säga det till dig själv. 

  • Vill man bli bra på något så är det viktigt att man vågar göra fel. Tänk på en känd fotbollsspelare. De har gjort massor av fel när de lärde sig spela fotboll, men istället för att ge upp så har det lärt sig av sina misstag. De tycker fortfarande det är lika kul att spela fotboll även om de gör fel ibland. 

  • Tänk på alla saker som just du kan. Skriv ner allt du kan komma på och påminn dig själv ofta. Fyll gärna på listan. 

  • Alla är olika och tar olika mycket plats i olika sammanhang. Tänk på att alla människor är lika bra och värdefulla även om vissa väljer att ta mer plats än andra. Det är lika viktigt att få vara tyst om man vill som att välja att prata.

Du är varmt välkommen att höra av sig till någon av oss jourer om du har frågor eller tankar om självförtroende och självkänsla. Ta hand om dig! <3  

Text av Marit Müller, Uppsala tjej- och transjour