Vad är feminism?

Kvinnotecken och texten “Feminism”.

Att kalla sig feminist kan vara väldigt laddat för vissa. Många tycker att det är självklart att vara feminist, andra tycker att en absolut inte ska vara det. Men vad är egentligen feminism? Pratar alla om samma sak? 


Feminism är många saker

Feminism är ett så kallat paraplybegrepp, alltså ett begrepp som innehåller många olika saker. Men alla olika sorters feminism delar vissa grundidéer. Till att börja med så kan en säga att feminism är sätt att förstå världen vi lever i. Framförallt handlar feminism om hur saker som är orättvisa ska bli mer rättvisa, och varför saker är orättvisa i första taget. 


Maktordningar

När feminism var nytt, för över hundra år sedan, så handlade feminism helt och hållet om orättvisan att män hade mer makt än kvinnor. Till exempel fick bara män (som hade pengar) rösta, och kvinnor förväntades sköta allt hushållsarbete medan män absolut inte förväntades laga mat eller städa hemma. Män fick alltså fördelar bara för att de var män, både från lagen och från oskrivna regler. Tidiga feminister pekade ut att fördelarna för män och nackdelarna för kvinnor var orättvisa, eftersom det inte finns någon anledning att det ska vara så. För det finns inget som säger att det måste vara så, förutom att “det är bara så det är”. Den här sortens orättvisa, när en egenskap som ingen väljer själv ger en fördelar eller nackdelar, kallas för en maktordning. Maktordningen som handlar om orättvisa mellan män och kvinnor brukar kallas “patriarkatet” eller könsmaktsordningen. Könsmaktsordningen finns kvar än idag.

Det finns jättemånga andra maktordningar, men två som är vanliga att prata om förutom könsmaktsordningen är

  • Rasism - Mycket förenklat betyder det att vita personer får fördelar och icke-vita personer får nackdelar på grund av bland annat hudfärg 

  • Heteronormen - Det är tron på att det “normala” är att alla är heterosexuella, dvs blir kära och kåta på tjejer om de är killar, och killar om de är tjejer. Det gör att till exempel homosexuella och personer som inte är killar eller tjejer får det svårare i samhället.

Vad är en feminist?

Idag handlar feminism om mycket mer än rösträtt och orättvisor mellan folk med kuk och folk med fitta. En kan förenklat säga att en feminist är någon som vill ta bort att folk får olika för- och nackdelar på grund av egenskaper som ingen kan bestämma själva, som ens kön, sexualitet, hudfärg, om ens föräldrar har pengar, hur ens kropp eller hjärna fungerar, och så vidare. Feminister vill alltså kort och gott ha ett jämlikt samhälle. Här är några saker som en feminist kan kämpa för

  • Att de som jobbar med samma sak ska få lika mycket betalt, oavsett vilket kön eller vilken hudfärg de har.

  • Att ingen ska utsättas för våld hemma.

  • Att lagar i Sverige ska skydda transpersoner.

  • Att ingen ska tvingas eller pressas till att ha sex när de inte vill.

Att bry sig om olika orättvisor gör inte att en bryr sig mindre om en annan. Ibland kan en höra att kvinnokampen blir bortvald av feminister idag, men det är inte sant. Kvinnor kan också påverkas av alla andra maktordningar, så att bry sig om dem hjälper även kvinnor.

Olika slags feminism

En kan säga att feminism kan delas upp i grupper efter vad de tycker är viktigt att fokusera på, och vad de tycker att en inte ska fokusera på. De flesta kallar sig bara enkelt för “feminister”, vilket är helt okej. Alla feminister tycker att orättvisor utan anledning är dåligt, och vill ta bort fördelar och nackdelar som folk får bara på grund av vilket kön de har, eller vilken hudfärg de är födda med. Vissa feminister tycker att några saker är extra viktiga, och då kan de välja att kalla sig för något speciellt. Idag är det ganska vanligt att prata om till exempel radikalfeminister och intersektionella feminister.

Till exempel tycker radikalfeminister att den viktigaste maktordningen är hur personer med fitta, de som får “kvinna” inskrivet i passet när de föds, är underordnade män. De brukar också tycka att könsmaktsordningen är den viktigaste att fokusera på.

Intersektionella feminister tycker bland annat att det är självklart att all feminism är transinkluderande. Alla har rätt till sin egen könsidentitet, oavsett om den är binär (kille eller tjej) eller en icke-binär. Intersektionalitet är att förstå att olika maktordningar går hand i hand och påverkar människor på olika sätt. Intersektionalitet är ett stort och krångligt begrepp, du kan läsa mer om intersektionalitet här.

Eftersom det är populärt att kalla sig för feminist idag så brukar politiker, företag, influencers med mera på något sätt benämna sig som feminister. Du kan höra att någon kallar sig borgerlig feminist, liberalfeminist, socialistisk feminist, särartsfeminist, queerfeminist, eller till och med anti-feminist. Oavsett vilka ord de använder så kan du fråga dig vilka maktordningar de tycker är viktiga, vilka de inte tycker är viktiga och vad de gör för att utmana maktordningar. På så sätt kan du lättare förstå vad folk menar när de säger att de är feminister.

Hatar feminister killar?

Kort sagt: nej! Det finns ingenting i feminismen som säger att killar är “dåliga”. Att det heter “feminism” beror på att den första feministiska kampen handlade om kvinnors rösträtt (female betyder kvinna på Engelska). Men vi har redan sett att feminism kan handla om många saker samtidigt. En viktig del i kampen om jämlikhet är att killar och män också ska slippa det dåliga som kommer ur orättvisa maktordningar. Här är några exempel på hur olika maktordningar kan påverka killar negativt, och som feminister vill kämpa för att rätta till

  • Känslor - killar kan förväntas att inte visa att de är ledsna, sårade eller rädda. Killar får ofta höra att de ska “ta det som en man” och inte gråta eller våga vara sårbara.

  • “Manlighet” - killar förväntas ofta bete sig på sätt som anses “manliga”. Till exempel att vara aggressiva, eller att undvika saker som är “omanliga”. Många killar mår dåligt över att inte kunna vara sig själva, för att de måste passa in i “manligheten”.

  • Psykisk hälsa - killar har hög risk att dö i suicid om en jämför med resten av befolkningen enligt Folkhälsomyndigheten 

Killar kan vara feminister och det är självklart att killar ska vara med och kämpa för att göra världen mer jämlik. Det tjänar killar, tjejer och icke-binära på.

Text av Dannie Milve, Förenade jourer