Socialtjänsten

Socialtjänsten, som ibland kallas soc, finns för att se till så att barn, unga och deras familjer har det bra. Ibland kan det ändå kännas läskigt att ha kontakt med soc. I den här texten kan du läsa om vad socialtjänsten är för något, vilka rättigheter du har, vilken hjälp du kan få av socialtjänsten och vad det innebär att bli placerad.

Vad är socialtjänsten för något?

Socialtjänsten finns i varje kommun i Sverige och har som uppdrag att se till så att alla som bor i kommunen har det bra. Hos Socialtjänsten arbetar socialsekreterare vars viktigaste uppgift är att erbjuda stöd och hjälp till barn, ungdomar och vuxna. Om du vänder dig till socialtjänsten är det vanligast att du först får prata med en socialsekreterare. Socialsekreteraren ger sedan förslag på vad som kan behöva ändras för att du eller din familj ska må bättre.

 

Vilka rättigheter har den som söker hjälp hos socialtjänsten?

Socialtjänsten har ansvar för alla som bor i kommunen, men har ett särskilt ansvar för att barn och ungdomar ska växa upp under bra och trygga förhållanden. Socialsekreterare som arbetar på Socialtjänsten arbetar efter en lag som heter Socialtjänstlagen, även förkortad SOL. I Socialtjänstlagen finns det lagar och bestämmelser som varje Socialtjänst i varje kommun måste följa.

I en av lagarna i Socialtjänstlagen står det att barnets bästa särskilt ska beaktas vid åtgärder som rör barn. Det innebär att socialsekreteraren alltid ska ta hänsyn till vad som är bäst för barnet i alla beslut som rör barn och unga. Socialsekreterare måste därför alltid lyssna på barn och ungdomar och arbeta för att det ska bli så bra som möjligt för dem.

vilken hjälp kan du få från socialtjänsten?

Hjälp på socialtjänsten kan skilja sig åt beroende på hur gammal du är. Om du är över 18 år när du kontaktar socialtjänsten finns det socialsekreterare som arbetar med att hjälpa till att hitta boende om du inte vet var du ska bo, eller stöttar dig om du inte har tillräckligt med pengar.

Om du är under 18 år finns det socialsekreterare som är extra duktiga på att stötta och hjälpa barn och familjer. Socialsekreteraren kan till exempel erbjuda hjälp till den vuxna i familjen, eller stödja barnet eller ungdomen till att må bättre eller sluta göra saker som är farliga eller olagliga. Ibland kan barnet få bo någon annanstans än hemma. Det kallas att man blir placerad. Oavsett vilken ålder du har kan socialsekreterare ge hjälp och stöd om du använder någon drog eller dricker alkohol.

 

vad innebär det att vara placerad?

Att bli placerad innebär att du får bo någon annanstans än hemma. Det kan vara en kort period eller under en längre tid. Det allra vanligaste är att man blir frivilligt placerad. Det innebär att ens föräldrar, barnet eller ungdomen själv tycker att det är bäst för barnet att bo någon annanstans än hemma. Ibland händer det dock att familjen eller ungdomen inte kommer överens med Socialtjänsten. Då kan en domstol bestämma att barnet eller ungdomen ska placeras ändå, om de tror att det kommer få barnet att må bättre. Då placerar domstolen barnet enligt en lag som heter Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, förkortad LVU. 

Det är ovanligt att placera ett barn eller en ungdom mot föräldrarnas vilja. Socialtjänsten ska alltid i första hand arbeta för att föräldrarna ska samtycka till att barnet eller ungdomen placeras. När en domstol omhändertar ett barn eller en ungdom genom Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, krävs det att problemen för barnen eller ungdomen har anknytning till hemmiljön eller ungdomens egna beteende.

Med hemmiljö menar man att det finns något i hemmet som gör att man inte kan bo kvar. Detta kan vara att man till exempel blir slagen, eller att ens förälder inte kan ta hand om en. Om en placering görs på grund av det egna beteendet görs det oftast utifrån att barnet eller ungdomen inte mår bra. Det kan exempelvis innebära att man utsätter sig för farliga situationer eller att man begår brott. En placering innebär oftast inte att man blir placerad för alltid, utan en placering görs fram tills att det bedöms vara tryggt att flytta hem igen. 

Vid en placering krävs det även, liksom vid alla beslut som rör barn och ungdomar, att en bedömning görs om vad som anses vara bäst för barnet. Det är alltid barnets och ungdomens behov som är viktigast vid en placering. Om du är placerad och det inte känns bra kan du alltid ta kontakt med Socialtjänsten. Det är de som är ansvariga för din placering.

hur går en utredning till på socialtjänsten?

När du kontaktar Socialtjänsten behöver Socialtjänsten samla mer information om hur du har det, och hur du bäst kan få stöd. Det kallas att Socialtjänsten gör en utredning. En del tycker att socialtjänsten ställer mycket frågor under en utredning. Om du är under 18 år kommer socialtjänsten att prata med både dig och dina vårdnadshavare. De kan prata med er tillsammans men också var och en för sig, det är lite olika beroende på hur gammal du är och hur din situation ser ut. Det kan även vara så att socialtjänsten tar kontakt med andra vuxna utanför din familj, som till exempel en släkting, en lärare eller en tränare. Du kan själv få vara med och bestämma vilka Socialtjänsten ska prata med.

Om du är över 18 år när du kontaktar Socialtjänsten får Socialtjänsten bara prata med dig. Socialtjänsten har då tystnadsplikt gentemot alla andra utanför Socialtjänsten, vilket betyder att de enligt lag inte får prata med någon utomstående, som exempelvis dina föräldrar, en vän eller din arbetsgivare. Det är bara om du själv säger att det är okej, det vill säga att du samtycker, som Socialtjänsten får tillåtelse att prata med den du önskar att de ska prata med.

ibland kan det kännas svårt och jobbigt att vara i kontakt med socialtjänsten

En del säger att de inte vill kontakta Socialtjänsten för att de bara har hört dåligt om dem. Det är svårt att veta varför det ibland kan låta som att Socialtjänsten bara är dålig. Det kan vara så att en person som pratar dåligt om Socialtjänsten känner sig sårad, mår dåligt eller tycker att Socialtjänsten inte var bra på att hjälpa personen eller personens familj. Ibland kan det även vara så att Socialtjänsten har bestämt saker mot en persons vilja.

Det finns även situationer när Socialtjänsten har kunnat hjälpa en familj eller en individ, men att den som blivit hjälpt tyckt det känts pinsamt att ha fått hjälp, och därför inte berättar om när Socialtjänsten gjort något bra. Det kan bli ett problem om man bara hör negativa saker om Socialtjänsten, eftersom det kan bidra till att barn och unga / personer inte söker stöd och därför inte får den hjälp som de behöver och har rätt till.

 

hur kontaktar du socialtjänsten?

Hur du kommer i kontakt med Socialtjänsten kan se olika ut beroende på var du bor. Det enklaste är att söka på namnet på den kommun som du bor i och sedan på Socialtjänsten. Då hittar du ett telefonnummer eller en mejladress som kan användas för att ta kontakt med Socialtjänsten.

Vissa kommuner har även olika avdelningar inom Socialtjänsten som är duktiga på olika saker. Du kan isåfall ta kontakt med den avdelning/grupp som du tror bäst kan hjälpa dig med det du vill ha hjälp med. Socialtjänsten är stängd på kvällar och helger, men då har kommunerna en socialjour som är öppen istället för att hjälpa till vid situationer som inte kan vänta tills Socialtjänsten öppnar. Socialjouren kan du också hitta genom att söka på namnet på kommunen och sen Socialjouren. Det går bra att vara anonym när du kontaktar Socialtjänsten. Då kan du exempelvis dölja ditt telefonnummer när du ringer, eller använda en mailadress som inte avslöjar ditt namn. Om du vill att Socialtjänsten ska hjälpa dig med mer än ett telefonsamtal behöver du dock berätta vad du heter. 

Du kan alltid vända dig till en jour

Om du är osäker på hur du kontaktar Socialtjänsten, eller om du behöver stöttning inför att ta kontakt med Socialtjänsten, kan du alltid vända dig till en tjej-, trans- och/eller ungdomsjour. Du hittar öppettider till alla jourer här. Det går såklart även bra att prata med någon på en annan organisation, en vän eller någon annan vuxen som du litar på. Om du har några fler frågor, eller är mer nyfiken på hur Socialtjänsten fungerar kan du även gå in på hemsidan kollpasoc.se. Det är Socialtjänstens egen hemsida där svar på de vanligaste frågorna om Socialtjänsten finns. 

Text skriven av Maja Uggla, Förenade jourer