Barnkonventionen

Pamflett med texten "Dina rättigheter"

Barnkonventionen är en samling regler om barns mänskliga rättigheter som nästan alla länder i världen skrivit under på och lovat att följa. Några viktiga regler som finns i barnkonventionen är till exempel att alla barn är lika mycket värda, att alla barn har rätt att tänka och säga vad de vill och att alla barn ska skyddas från våld. 

Vad är mänskliga rättigheter?

Alla människor har mänskliga rättigheter, som till exempel att rätten leva och äta sig mätt, att inte bli diskriminerad, och att tycka och tänka vad en vill. Det finns också konventioner och andra dokument som samlar regler för allas mänskliga rättigheter. Barnkonventionen finns för att barn är en grupp som behöver extra skydd och att det därför är viktigt att lyfta barns rättigheter extra mycket. Med barn menas alla personer under 18 år. Mänskliga rättigheter är något som alla föds med, och du behöver inte göra något för att få dem. Reglerna i barnkonventionen gäller helt enkelt alla barn i hela världen.

Vem har bestämt reglerna?

Barnkonventionens långa namn är Förenta Nationernas konvention om barnets rättigheter. Det är alltså länderna som är med i Förenta Nationerna - FN - som tillsammans har bestämt sig för att skapa och följa barnkonventionen. Alla världens länder förutom USA har skrivit under konventionen.

Vad betyder reglerna?

Barnkonventionen är uppdelad i 54 punkter, och det är de 42 första punkterna som är viktigast för dig som barn. Här är några exempel på viktiga punkter och vad de betyder.

Punkt 2
Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Detta betyder att ingen får behandla dig annorlunda eller sämre på grund av till exempel ditt kön, var du kommer ifrån, hur du ser ut eller vilken religion du tillhör. Alla barn har samma rättigheter, och ingen kan ta dem ifrån dig.

Punkt 12
Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Detta betyder att vuxna alltid måste fråga ett barn vad det tycker innan de vuxna tar beslut som rör barnet. De vuxna måste också ta hänsyn till barnets åsikter. Det räcker alltså inte att lyssna på barnet, utan de vuxna måste också låta barnets åsikt spela roll när de tar beslut om något som rör barnet.

Punkt 18
Barnets föräldrar eller vårdnadshavare har gemensamt huvudansvar för barnets uppfostran och utveckling, med statens stöd.

Detta betyder att dina föräldrar eller de som är dina vårdnadshavare har ansvar för dig och för att du mår bra och utvecklas. Men även staten, alltså landet du bor i, har ansvar för dig, och ska hjälpa dina föräldrar eller vårdnadshavare att ta hand om dig så bra som du har rätt till. Staten ska också se till att det finns bra utbildning och vård och annat som barn behöver för att må bra.

Punkt 19
Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp.

Detta betyder att ingen någonsin får slå dig, säga elaka saker till dig, göra sexuella saker med dig mot din vilja eller på något annat sätt utsätta dig för våld. Den som ska ta hand om dig, till exempel dina föräldrar eller andra vårdnadshavare, måste bry sig om dig och se till att du mår bra. Det betyder också att alla vuxna måste skydda dig och hjälpa dig om du ändå skulle bli utsatt.

Här kan du läsa hela barnkonventionen.

Här kan du läsa mer om dina rättigheter.

Text av Line Janson, Förenade tjej-, trans- och ungdomsjourer