Våldtäkt

Hjärta med kedja tvärsöver

Sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt - helt enkelt olika sorter av sexuellt våld - är saker som görs mot dig på ett sexuellt sätt, mot din vilja. Det kan vara allt ifrån att bli ropad efter på stan eller från en bil, till att någon nyper dig i rumpan eller att någon har sex med dig fast du inte vill.

Vi har ett stort mörkertal (brott som aldrig anmäls) av sexualbrott idag - minst 80% av fallen med sexuellt våld anmäls inte. Det kan bero på att det är en jobbig process eller att en kanske är rädd för att inte bli tagen på allvar.

Våldtäkt

Våldtäkt är när någon ligger med dig utan att du vill det. Sex mot någons vilja är inte sex utan sexuella övergrepp eller våldtäkt. Så enkelt är det. Ansvaret för våldtäkten är alltid förövarens och aldrig offrets. Våldtäktsförövaren är oftast en “vanlig” person, med familj och vänner som alla andra. Överfallsvåldtäkter sker såklart också och det är dessa vi ser oftast i media, men det är viktigt att komma ihåg att en våldtäkt likaväl kan begås av någon i ens närhet som en litar på. Ofta har den också en koppling med sitt offer innan våldtäkten - det kan till exempel vara en partner. Våldtäkt kan vara så mycket mer än penis i snippa-sex, det kan också vara att bli tvingad av olika delar av sex, till exempel munsex eller smekningar. Det kan också vara om en först var sugen på sex men sedan ändrar sig och den andra personen inte slutar. Det spelar ingen roll om personen är berusad/påverkad, rädd eller osäker, ung, sover eller inte mår bra. En person kan heller aldrig anses delta frivilligt om sexet sker efter en misshandel eller annan form av våld, eller hot, eller om förövaren får personen att delta genom att eventuellt missbruka sin maktposition. 

Vad säger lagen?

  • I juli 2018 blev samtyckeslagen till i Sverige. Den innebär helt enkelt att om en har sex med en person som inte frivilligt deltar så är det inte våldtäkt. Allt som inte är ett ja är ett nej. Den som vill göra något sexuellt, har ansvaret för att se om den andra personen verkligen vill. 

  • Om en vuxen har sex med en person under 15 år är det, oavsett omständigheterna, våldtäkt. Den här lagen finns till för att skydda offren - barnen.

Hur anmäler jag om jag vill det?

  • Känn inget tvång att anmäla. Det är tungt och även om det är väldigt bra och viktigt att anmäla för att minska på mörkertalet, så ska du bara göra det om du orkar. 

  • Undersökning. Det kan vara bra att genomföra en läkarundersökning för att hitta eventuella bevis efter våldtäkten. Helt inom tre dygn efter våldtäkten. Ha gärna med dig någon som stöd och kom ihåg att de som jobbar på sjukhuset är professionella och där för att hjälpa dig! 

  • Du kan kontakta vilken polisstation du vill. När det väl är dags att anmäla har polisen en skyldighet att lyssna på dig

  • Ring och boka en tid om det känns bättre för dig än att gå direkt till polisstationen.

  • Ha med dig någon när du anmäler som du känner dig trygg med, till exempel en familjemedlem, kompis eller någon från en ungdomsjour.

  • Förbered dig gärna - skriv ner eller träna på det. Och ha stöd och hjälp när du väl berättar.

  • Skaffa ett målsägandebiträde, så fort som möjligt (innan förhör). Det är en person, oftast en advokat, som hjälper dig igenom rättsprocessen genom stöd, hjälp och som juridiskt biträde. Du har alltid rätt till ett målsägandebiträde och du har även rätt att önska kön, ålder och kompetens på dem. Staten betalar målsägandebiträdet.

  • Polisen eller åklagaren belutar om det blir en förundersökning - om förövaren och eventuella vittnen ska förhöras.

  • Om det blir rättegång. Då får du berätta så detaljerat som möjligt om vad som hänt. Åklagare, försvarare och rättens ledamöter kommer ställa frågor till dig

  • Domen kan överklagas. Det brukar ta upp till två veckor innan den kommer.

  • Kom ihåg att oavsett vad resultatet blir, om du anmäler eller inte eller om fallet går vidare till förundersökning eller domstol, så är det du utsatts för lika fel. Din upplevelse är verklig och det finns hjälp och förståelse att få. 

  • Sök hjälp! Om du vill kan du söka hjälp, både för eventuella fysiska men också för psykiska. Våldtäkter är tunga grejer och det är viktigt att ta på allvar och gå och prata med någon om en känner att en behöver det. 

Text av Therese Larsson, Trans- och Tjejjouren i Malmö