Graviditet

Abstrakt del av en kropp med ett rött anatomiskt hjärta.

Är du en person som kan bli gravid, eller är du sexuellt aktiv på sätt som kan starta en graviditet? Många har frågor om graviditeter, hur de går till, hur en kan skydda sig mot att bli gravid och vad som gäller om en vill göra abort. En graviditet börjar med att ett ägg i livmodern och en spermie förenas och bildar ett embryo. Det kallas för befruktning. Embryot växer till ett foster som blir till en ny människa.

Skydd mot graviditet

Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen. Det betyder att du kan bli gravid vid slidsamlag. För att skydda mot graviditet behövs preventivmedel. Det finns många olika preventivmedel, till exempel kondom, p-piller, p-stav och spiral. För att hitta preventivmedel som passar dig behöver du kontakta en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning.

Befruktning – att bli gravid

När du blivit könsmogen lossnar ett ägg från äggstockarna ungefär en gång i månaden. Det kallas ägglossning. Ägget kan bli befruktat av en spermie. Spermierna kommer vid utlösning, och ifall utlösningen sker inuti slidan så kan spermierna ta sig till livmodern där de kan förenas med ägget. Viktigt att veta är att det kan komma spermier från penisen även innan utlösningen, därför är det viktigt att använda preventivmedel om du inte vill bli gravid. En graviditet börjar med att ett ägg i livmodern och en spermie förenas och bildar ett embryo. Det kallas för befruktning. Embryot växer till ett foster som blir till en ny människa.

Det kan vara svårt att veta exakt när du har ägglossning, därför är det viktigt att använda preventivmedel om du inte vill bli gravid.

När ägget blivit befruktat blir det ett embryo. Embryot utvecklas till ett foster som växer i magen i 40 veckor, vilket är 9 månader. Om ägget inte blir befruktat kommer det att stötas ut av kroppen efter två veckor. Det är detta som är mens.

Tecken på graviditet

Det vanligaste tecknet på att du är gravid är att mensen inte kommer.
Andra tecken på graviditet kan vara:

  • Du mår illa och kanske kräks, oftast på morgonen

  • Du känner dig trött och blir lättare ledsen

  • Dina bröst känns ömma

  • Du är känslig för vissa lukter

Graviditetstest

För att ta reda på om du är gravid behöver du göra ett graviditetstest. Du kan boka tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral för att göra testet. Du kan också köpa ett test och göra det hemma. Det går att testa ungefär vid den tiden som mensen skulle ha kommit.
Det kan vara bra att göra testet på en mottagning, då kan du prata med en barnmorska direkt. Barnmorskan kan hjälpa dig vidare oavsett om du vill fortsätta graviditeten eller inte. Barnmorskan kan också hjälpa dig med preventivmedel så att du inte riskerar att bli gravid nästa gång du har slidsamlag.

Om du är gravid

Att få besked om en graviditet kan ge många olika känslor. Du kan känna dig glad, ledsen, rädd eller förvånad. Du kanske inte känner någonting med en gång utan först efter ett tag. Du kanske inte känner så som du trodde du skulle känna. Alla känslor är normala.

Kanske vet du redan innan du fått svar på graviditetstestet hur du vill göra. Eller så har du kanske inte vågat tänka på det. Kanske vill du ha barn men inte just nu eller kanske inte med den som du blivit gravid tillsammans med.

Det kan vara bra att prata med någon om hur du känner. Det är bra om du kan prata med den som du blivit gravid tillsammans med. Annars kanske du prata med ett syskon, en förälder, en kompis eller någon annan närstående. Du kan också prata med någon på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning eller kontakta en av jourerna här på ungasjourer.se.

Missfall

Missfall betyder att graviditeten avbryts av sig själv och fostret stöts ut av kroppen innan det växt färdigt. Att få missfall är vanligt och det betyder inte att det är fel på din kropp. Oftast handlar det om att fostret inte utvecklas som det ska.

Missfall händer oftast tidigt i graviditeten, kanske innan du ens vet att du är gravid. Du kan få ont i magen och blöda från slidan. Blödningen kan innehålla slem, vätska eller blodklumpar. Du kan blöda och ha ont i magen i ett par veckor efter ett missfall. Missfall minskar inte chansen att bli gravid igen och ökar inte risken för ett nytt missfall.

Att få ett missfall kan ge olika typer av känslor. Du kan bli ledsen eller så kanske du blir lättad. Det kan kännas skönt att prata med någon om det som hänt, särskilt om du känner dig ledsen.

Abort

Abort betyder att avbryta en graviditet.
Det finns olika anledningar till att du behöver göra abort men anledningen spelar ingen roll. Alla har rätt till abort oavsett anledning.

Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Det gäller även om du är under 18 år. Du har rätt också att ändra dig när som helst innan aborten. Det finns ingen åldersgräns för att göra abort.

Det är vanligt att ha mycket tankar och känslor kring abort. Det kan vara skönt att prata med någon om det känns jobbigt eller om du inte vet hur du ska göra. Du kan behöva prata med någon även om du bestämt dig för att göra abort.

Att göra abort

Abort görs på en abortmottagning. Fram till vecka 18 får du göra abort utan någon särskild anledning. Det är inte svårare att bli gravid igen om du gör en abort. Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon om ditt besök. Du behöver inte berätta för dina vårdnadshavare men om du är under 18 år är det bra om någon vuxen följer med dig. Det behöver inte vara en förälder utan kan vara en annan vuxen som du litar på.

Det är normalt att ha olika känslor efter en abort. Du kan känna dig ledsen och nedstämd. Du kan också känna dig lättad. Ibland kommer känslorna ett tag efteråt. Det är också vanligt att känslorna växlar. På abortmottagningen kan du få någon att prata med både före och efter aborten. Hitta en mottagning på https://www.1177.se/hitta-vard/

Kom ihåg:
Det är alltid den som är gravid som bestämmer!

Text av Sara Malmström - Tjejjouren i Eslöv

Källor
1177.se

UMO.se